Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centras
Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centro naujienos
VVF lektorius G. Čyras susipažino su „Fazer“ darbo specifika Suomijoje
![VVF lektorius G. Čyras susipažino su „Fazer“ darbo specifika Suomijoje](https://naujienos.vgtu.lt/images/1772/88/4/17_2/G. Čyras VGTU Verslo vadybos fakultetas.jpg)
2017-04-05
VVF lektorius G. Čyras susipažino su „Fazer“ darbo specifika Suomijoje
Š. m. kovo 22 – 25 dienomis Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Verslo vadybos fakulteto Verslo technologijų katedros lektorius Giedrius Čyras stažavosi Fazer kompanijoje Suomijoje, pagal „Patirties partneriai“ projektą.
Suomijos kompanija „Fazer“ veiklą pradėjo nuo šeimos verslo – kavinės Helsinkyje, kurią 1891 m. įkūrė Karlas Fazeris (Karl Fazer). Šiandien „Fazer“ yra tarptautinė kompanija, turinti 15 tūkst. darbuotojų ir veikianti aštuoniose šalyse. „Fazer“ grupei priklauso „Fazer food services“, jungianti 1100 restoranų, bei „Fazer bakeries & confectionery“, kuriai priklauso 19 kepyklų ir 3 saldumynų fabrikai. Žinomiausi „Fazer“ saldumynų prekės ženklai yra „Karl Fazer“, „Geisha“, „Angry Birds“. Lietuvoje „Fazer“ atstovauja UAB „Fazer Lietuva“ – viena pirmaujančių kepyklų šalyje, prekiaujanti duonos gaminiais, pažymėtais „Gardėsio“ ženklu.
Vizito tikslas buvo išanalizuoti gamybos ir logistikos padalinių darbą, susitikimų metu diskutuoti apie temas, kurios galėtų būti įgyvendintos dėstytojo dėstomuose disciplinose – Logistika gamyboje ir Inžinerijos pagrindai.
Fazer kompanijos padalinys yra įsikūręs Vantaa mieste netoli Helsinkio. Padalinys sudarytas iš dviejų skirtingų sekcijų. Viena yra Fazer Bakeries, kita Fazer Confectionery. Pirma vizito dieną buvo praleista Fazer Bakeries. Susitikimas prasidėjo su žmogiškųjų išteklių departamento specialiste Rita Suhonen, vėliau buvo lankomasi pačioje kepykloje, analizuojamos gamybos sistemos, medžiagų pristatymas, energijos tiekimas, gamybos linijos, gamybos planavimo sistemos, konvejerių darbo principai, pakavimo ir šaldytų produktų linijos. Antroje dienos pusėje buvo suplanuotas susitikimas su vyriausiąja logistikos departamento vadybininke Peiró Lahdi. Antra vizito diena buvo skirta pristatymo grandinės valdymo ir procesų analizei. Diena prasidėjo 4 val. ryto, Fazer gamyklos teritorijoje buvo stebima produkcijos pakrovimo ir išvežiojimo procesų visuma. Naudojamos modernios technologijos leido suplanuoti pristatymo kelią pagal svarbos rangą, pagal optimalų maršrutą, pagal skirtingų gaminių specifiką. Įdomu tai, kad logistikos grandinę sudaro ne tik pristatymas, tačiau ir pakavimo taros sugražinimo planavimas. Paskutinė diena buvo praleista Fazer Confectionery – konditerijos padalinyje. Trijų susitikimų metu su Rautelin Malla, Logistikos skyriaus direktore; Pekka Autio, vyriausiuoju vadybininku paklausos ir pasiūlos planavimo skyriuje, Hanna Mari Logistikos klientų skyriaus specialiste, buvo diskutuota apie logistikos planavimo ir modeliavimo procesų aspektus Fazer grupėje.
Esant tokiems dideliems gamybos ir prekybos mastams buvo svarbu išanalizuoti kaip planuojamas ir modeliuojamas darbas tarp skirtingų fabrikų, kaip organizuojamas žaliavų pristatymas iš skirtingų pasaulio šalių, kaip organizuojami eksporto pardavimai, naujos metodikos ir logistiniai sprendimai.
Susitikimai buvo labai svarbūs, nes jie padėjo įgyvendinti kitą vizito tikslą – atrasti VGTU studentams galimybę atlikti pažintinę ir gamybinę praktiką pagal Erasmus+ programą Fazer kompanijoje Suomijoje.